VYTRVALOST - Proč to vzdávám právě já?

text: Jaroslav Homolka

Vítězství i prohra začínají v představách. Tam vítězíme nebo prohráváme. Někdy během okamžiku, někdy plíživě. Za dvacet let zkušeností kouče a trenéra manažerů a obchodníků - a za třicet let ve sportu - jsem to zažil mockrát. Ještě chvilku před tím, než se to stane, začne člověk vysílat signály o pomoc. Tady je jediná a poslední příležitost s tím něco udělat. Není čas přemýšlet. Musí se konat.

Klíčové jsou dva okamžiky: před startem a kousek před cílem. Tady se rozhoduje, tady jsme všichni úplně sami se sebou. Tady nám v hlavě probíhá ten "vnitřní dialog", který rozhoduje. "Mám na to? Dokážu to?" Bohužel odpověď je tady jen ANO - NE.

Takové vnitřní rozhodnutí bývá silné, těžko se - pokud už padlo - mění. Pokud padne ANO, člověk ve vlastním zájmu, svým jménem, udělá všechno pro nejlepší možný výkon. Vydá ze sebe to nejlepší, dokáže snášet tlak soupeřů, bolest, vyčerpání, dílčí neúspěchy. Vytrvá až do konce. Na konci ještě zmobilizuje zbytky sil k tomu, aby výsledek zvrátil tak, jak se rozhodl. Pokud neuspěje, lépe unese jakýkoliv výsledek. Udělal skutečně vše, co mohl.

Pokud padne NE, člověk se od tohoto okamžiku začne chovat "úsporně". Začne šetřit síly, nasazení, čas, energii. Přejde do režimu "pasivního přežití". Začne si vytvářet iluzi o budoucí příležitosti, která dává naději, že... Pokud je "závěrečné NE" něčím jako "to už nikdy nedám", "to by nikdo na mém místě nedokázal", začne člověk pomalu a jistě žít z minulosti. Začne hledat vhodná vysvětlení a výmluvy. Připravuje si pozici "potencionálního vítěze" za určitých - jím definovaných - podmínek. Prohrál, vzdal to, ale nemůže za to.

Plížívá prohra v představách se projevuje ještě před závody. Snižuje se disciplína, nasazení v tréniku, výkon v jednotlivých disciplínách - většinou v té klíčové. Je tendence se jí vyhnout.

U manažerů, obchodníků... je to úplně stejné. Jen tam nejsou startovní pásky, gong, výstřel startovací pistole. Jsou to situace před klíčovým jednáním. Startem projektu. Momenty, kdy se situace nevyvíjí tak, jak jsme plánovali. Signály jsou úplně stejné. Je to naše mysl a naše tělo, které nás řídí. Nejsou to naše plány a přání. Jsou to touhy a potřeby. To jsou motivy.

Co s tím, když jsi na to sám?

  • přeruš destruktivní tok myšlenek - jakýmkoli pohybem (staří Číňané doporučovali "zabít tu potvoru, dokud je ještě malá")
  • najdi 3 - 5 kvalit, na kterých můžeš stavět (ověřených kvalit)
  • vyber z nich jednu, kterou si vizualizuješ 
  • nasaď svůj "spouštěč" (instrukci, kterou sami sobě dáváš těsně před tím, něž začneš skutečně konat - já mám třeba "jdi na to")
  • zkontroluj si "výstroj" (vybavení - klíče, tužka, vizitky...vše je na svém místě, vše funguje, 100% příprava)
  • usměj se a vyraž dopředu 

Zamakej na svém úspěchu.

Přestaň přešlapovat.

Neutrácej svůj čas.

Nauč se ROZHODOVAT!