Tradiční metoda "ONOSETO"

Dáváš do toho všechno, makáš jako "vůl" a pořád se ti to nedaří? Možná děláš tu nejčastější chybu na cestě za úspěchem. Zjisti, o co se jedná.

text: Anna Homolková

Říkáš si, jak je to možné, že tuto tradiční metodu s exotickým názvem neznáš? Znáš ji až moc dobře, jen si to možná právě teď neuvědomuješ. Pravděpodobně ji máš ve svém repertoáru strategií a jestli ne, tak lidé v tvém okolí zcela jistě

Zaposlouchej se do svých myšlenek. Tentokrát tomu opravdu věříš, opravdu si to přeješ, dokonce - snad si to i zasloužíš. Opravdoví nadšenci odejdou ze stávající práce, ze současného vztahu, připraveni dát do toho všechno. Už se to musí podařit. Kolikrát, když na svůj cíl v duchu myslíš,  zazní “ono se to (nějak) udělá”, “ono se to (nějak) zvládne”, “ono se to (nějak) napraví”, “ono se to (nějak) domluví”, “ono se to (nějak) naplánuje”. STOP! ONO-SE-TO v první řadě nestane!

Tato oblíbená lidská strategie má několik úskalí:

  • ono nenese odpovědnost
  • ono nemá žádný termín
  • ono nehodnotí kvalitu
  • ono dává prostor jiným - proaktivnějším 

Ať už se bavíme o tvém “ONOSETO”. Schválně se na to teď zaměř. Budeš koukat, jak často si takto vágně zadáváš úkoly směrem dovnitř. Asi tě už nepřekvapí, že jejich výsledky se nedostavují. Nebo se bavíme o “ONOSETO” při zadávání úkolů ve tvé profesi - směrem ven (tam, kde vedeš - řídíš relativně na krátko). Ba dokonce vztahové a partnerské “ONOSETO” je “průserová” strategie. Přemýšlíš, proč tomu tak je? Klíčová věc, která chybí, je odpovědnost za splnění úkolu. 

Každý úkol musí mít:

  • vlastníka - kdo zařídí, co se má stát - kdo ponese odpovědnost za splnění
  • termín - do kdy se musí stát to, co se má stát
  • kritéria kvality - ideálně samozřejmě měřitelná - jak má vypadat konečný výstup z úkolu
  • co se stane, pokud nebude úkol splněn

Vždy sám/a po sobě chtěj odpověď na všechny parametry úkolu, chtěj to i po druhých. Čím jasnější a přímější kritéria jsou, tím lépe. Jen v těch osobních vztazích je potřeba to trochu zjemnit, obvykle v partnerství nedáváš úkoly, ale uzavíráš dohody. I zde je potřeba s citem definovat, na čem jste se vlastně domluvili. Obě strany musí vědět k čemu se zavázaly

Předejdeš tak i tomu, že si “tvůj” úkol vezme někdo jiný. Říkáš si, proč by ti to mělo vadit? To je jednoduché. Je to tvůj úkol! Nikdo jiný nemá sklidit kredit za jeho splnění. 

A když trochu zvětšíš perspektivu, zjistíš, že každý sen, každá velká věc, každý projekt se skládá z určitého počtu jednotlivých úkolů vedoucích k většímu cíli. Každý z těch úkolů musíš splnit, nebo delegovat - odpovědnost za splnění zůstvává tobě. Jak to asi dopadne, když každý třetí krok bude trpět “ONOSETO”, každý pátý ti někdo vezme? Sen si nesplníš, ba dokonce si tvůj sen možná splní někdo jiný. A je už jedno jestli se bavíme o snu, projektu, cílu, princip je stejný.

Pamatuj, že na vrchol zkratky nevedou. Krok za krokem musíš stoupat vzhůru, hlídat si, že máš pevnou půdu pod nohama. Jednotlivé kvalitně dokončené úkoly ve správný čas ti vytváří záchytné body, po kterých můžeš stoupat vzhůru.

Dosáhni svého cíle, splň si svůj sen, rozjeď a dokonči svůj projekt. Mrkni na témata našich workshopů s Jardou Homolkou. Zaměřujeme se na klíčové oblasti, se kterými se lidé na své cestě za úspěchem často potýkají. 

SEBEDISCIPLÍNA - INFORMACE - VZTAHY - VLIV - ŘEŠENÍ - PŘÍLEŽITOSTI - ROZHODOVÁNÍ - VYTRVALOST - KLID DRAVCE