Pět tipů, jak mít větší vliv na své lidi

text: Jaroslav Homolka pro časopis Forbes

Nejsnazší nástroj leadershipu - uplatňování vlivu - je dávat správný vzor. Když něco zvládnu já, mám vnitřní oprávnění to žádat po ostatních. Šéfové a vedoucí týmů se nejvíce ztrácejí právě v tom, jak plnit vlastní závazky. Přitom to je naprosto základní věc.

Tady je pět rychlých tipů, jak být lepším šéfem:

1. Buď leader, ne diktátor


Velký problém dnešní společnosti je spolehlivost a loajalita. Pleteme si svobodu s bezbřehostí, s tím, že si můžeme dělat, co chceme. Když jsi šéf, je obrovsky důležité sestavit kolem sebe tým lidí, na které se můžeš spolehnout. Ten první, na koho se dá spolehnout, musíš být ty.Leader by měl být opravdu silný a spolehlivý partner. Pokud vyžaduješ něco, co sám neplníš, jsi spíš diktátor než leader.


2. Já chci – ne, "ti nahoře" chtějí


Když po lidech něco chceš, jaké zájmeno používáš? Do jaké pozice stavíš svoji zodpovědnost a zodpovědnost podřízených? Mluv v první osobě a netanči okolo ve stylu „my–oni–ono“ nebo „investor si přeje“, „akcionář si přeje“. Spousta lidí se pořád za něco schovává, ale lidé chtějí partnera s jasně určenou zodpovědností.


3. Poznej jejich motivaci


Jak poznáš, že lidé okolo tebe OPRAVDU chtějí být lepší? Když za mnou přijde nový klient, nejvíc mě zajímá jeho motivace. A jak se chová, když prohrává. Spolupráci s většinou lidí odmítnu, protože právě motivaci nemají dostatečnou.
Prověřuji, jestli splňují následující tři body:

  1. Jejich investice – kolik jsou ochotni do změny dát času, energie… Nic není zadarmo, zázrak jsem ještě neviděl.
  2. Jejich nasazení – jak intenzivně se do toho chtějí pustit. Přepálený start není dobrý, znamená skončit v půlce. Ani volný start ale nefunguje.  Jakmile nemáš tempo, nic nezvládneš. Ideální je zlatá střední cesta.
  3. Jejich odhodlání – to je ochota prohrávat. Jinými slovy, kolikrát jsi ochoten to zkusit znova, než ti daná věc opravdu půjde. Většina lidí po selhání hledá lehčí cestu, ale tak to nejde. Nové věci se neučíš, když vítězíš.

4. Inspiruj se ve sportu


Sportovní přístup je mi blízký. Mám rád bojové sporty, protože tam je agrese regulovaná: gong – agrese, druhý gong – soupeři se obejmou a jdou třeba na kafe probrat zápas. V ringu se nedá nic okecat, tam je to realita, kde se učíš rychle. Když uděláš chybu, hned dostaneš zpětnou vazbu… a tělo se učí, je rychlejší, lépe ukládá informace.
Několik hesel z naší Arény bojových sportů, které se skvěle hodí pro leadery:

  • Vítězit s pokorou, prohrávat se ctí.
  • Vítězství je okamžik, trénink je cesta.
  • Když není motivace k tréninku, pak je motivace k vítězství k ničemu.
  • Soutěž není nepřátelství.

5. Jdi přímo za ním


Nejčastějším problémem, se kterým se setkávám, je zpětná vazba. A to jak směrem k podřízenému, tak opačně, tedy směrem k šéfovi. Prostě schopnost někomu říct, s čím nejsem spokojený a proč. Doporučuji natrénovat těhle pět kroků:

  • Řekni mu to jako prvnímu, ne někomu jinému. To je fair play.
  • Dej si záležet na přípravě a správné volbě podmínek pro rozhovor. Čím neutrálnější prostředí, tím lépe. Cílem je změna, ne aby někdo vyhrál.
  • Promluv si jen mezi čtyřma očima. Zpětná vazba není divadlo pro obecenstvo.
  • Výstupem musí být vždycky konkrétní dohoda. Tohle není nezávazný pokec, ale setkání, ze kterého si obě strany odnášejí nějakou odpovědnost anebo závazek „kdo, co, kdy, kde, jak a s jakým výsledkem“.
  • Výsledkem by měla být i následná schůzka a opětovná zpětná vazba, říkám tomu princip start–stop.

Máš se vždycky na koho obrátit nebo jsi na všechno sám?

Umíš dávat lidi do pohybu?

Umíš lidi zastavovat v nežádoucím chování?

Nauč se tvořit profesionální vztahy a uplatňovat svůj vliv.