CO DĚLÁ LIDI OPRAVDU ÚSPĚŠNÝMI?

Na úspěch "kecy a nadšení" nestačí. Potřebujete ještě ambice.
Jaroslav Homolka

text: Jaroslav Homolka

Ambice - "chtění", nebo potřeba?

Říká vám někdo, že opravdu chce, a myslíte si, že má ambice. Mezitím “chtění" - to jsou jen emoce. Palivo na krátkodobý výkon. Tak to zařídila příroda. Rychle vzplane, rychle vyhoří. Každý jsme tu situaci zažil - “nadšený nováček" končí po prvním maximálně třetím neúspěšném pokusu. Neustále od vás chce, abyste jeho emoce probouzeli novou, zajímavější motivací. Na úspěch "kecy a nadšení" nestačí.  Ambice je “potřeba”, touha být nejlepší v tom, co děláte.

Je jedno, jestli jste manažer, markeťák, poradce, sportovec, v korporaci, na volné noze... Ambice je například nutnost splatit hypotéku, zajistit dobře rodinu, být každým pokusem lepší a lepší, až na hranice svých možností. Moje zkušenost je taková, že ti, kdo šli až na svoje hranice, zjistili, že tam zdaleka ještě nejsou.

Úspěch plodí úspěch

​​Úspěch plodí úspěch a vítězství i prohra začínají v představách. Ano, ale jen když na tom skutečně pracujete. Ne, když o tom čtete knížky, sledujete videa, posloucháte audia plné "krásných řečí". Ty hrají jen na vaše emoce :) Opravdu úspěšní lidé vědí, co chtějí. Vědí, jak toho dosáhnou a hlavně vždycky mají dost rezerv na to, aby nahradili chybné pokusy. Úspěšní lidé nežijí v iluzi, že to “dají na jednu ránu". Nejsou to snílci, ale tvrdí realisté, kteří se jako snílci jen tváří. Za každým úspěchem je úmorná dřina, která nikoho nezajímá, proto se o ní nemluví.

Co ještě mají opravdu úspěšní lidé? 

Tak, jak  já ty doopravdy úspěšné znám, protože s nimi dnes a denně pracuju. První, co mají je “kontrola nad sebou samými". Ne, že by to byly chodící masky, ale v tom důležitém jsou vysoce disciplinovaní, spoléhají na sebe, na své schopnosti víc, než na náhody a štěstí.

Pak mají dobře pod kontrolu svůj “produktivní čas”. Čas ve kterém se věnují tomu, co je pro ně důležité. Vždy ho mají dost na to, co vede k jejich cílům. Ti nejlepší se "nezakecají, když mají jednat". Z jednání odcházejí s maximem toho, co mohli získat. Další vlastnost úspěšných lidí je, že vědí, co chtějí a jdou si za tím. Umí se i nevázaně bavit, bez ohledu na čas, energii… ale až když mají hotovo to podstatné.

Mají vždycky ty potřebné informace, aby se na místě mohli rozhodovat - ano, ne. Nikdy to nevzdávají, opakují pokus znovu a znovu, ale vždy lépe než předtím. Učí se za pochodu. Z vlastních i cizích chyb. Umí se obklopit správnými lidmi pro jejich úspěch, umí si získat jejich podporu, nebo alespoň to, aby jim nepřekáželi.

Umí si brát motivaci z výsledků, ne ze snahy o ně. Neřídí je nálady "dneska se mi nechce", prostě to udělají, protože je to k jejich cíli třeba. A hlavně si nelžou. "Já bych, kdyby"… od nich prakticky nikdy neslyším.

Toto jsou jen střípky toho, co tě naučíme na predátorských workshopech.   

Mrkni se na naše hlavní témata: