3 PRAVIDLA, JAK Z NEVÍTĚZE UDĚLAT VÍTĚZE

text: podle Jaroslava Homolky napsala Blanka Neoralová

Ve firmách, ale i v životě, se setkávám se třemi typy lidí. S Vítězi, Nevítězi a Poraženými. S každým z nich je potřeba budovat vztah jiným způsobem, použít jiné nástroje k dosažení výsledku...a s Nevítězem neztrácet příliš času a energie.

Vítězové

První jsou Vítězové. Podle výzkumu je jich přibližně 5 %. Od přírody mají něco, co jim umožňuje vyhrávat. Já tomu říkám vitalita, někdo ambice. Jsou to lidé, pro které stačí vytvořit podmínky. Nic jiného nepotřebují. Nastavit pro ně metu − cíl a nechat je být.

Schopným spolupracovníkům nepřekážej, nechtěj je zbytečně kontrolovat.

Nevítězové

Druhá skupina - a těch je nejvíc - jsou Nevítězové. V populaci je jich 75 %. Jsou to lidi se stejným potenciálem, ale něco jim chybí. Neumí ten poslední vítězný krok. Při sportovním klání okamžitě poznáš Vítěze od Nevítěze. Jakmile se přibližuje cílová páska, Nevítěz povolí. Jakoby se šetřil, jakoby nevěděl, co bude. Tihle lidé potřebují vedení. Potřebují ještě něco, z čeho si budou brát zpětnou vazbu. Cíl jim nestačí. Nemá u nich potřebnou sílu, aby vygeneroval dostatečnou energii k protržení cílové pásky jako Vítěz. Bez instrukcí, s volností, ale se stanovenými kontrolními body. Potřebují zpětnou vazbu. Vítěz ji má. Buď protrhl cílovou pásku nebo neprotrhl.

Poražení

Poslední skupina jsou Poražení. Ať děláš co děláš, ať je vedeš nebo nevedeš, výsledky většinou nemáš. Poražení musí být řízeni nakrátko. Potřebují - a mají velmi rádi - instrukce. Bez instrukcí, řízení a kontroly vlastně nefungují. Najdeš v nich velice malý potenciál, ale mají obrovskou výhodu. Když někoho kontroluješ, může vždycky říct, že jsi mu ještě nedal úkol. Na Poražené si připrav dokonalý postup, vydriluj je a budou taky víceméně úspěšní. Jen neočekávej nějaké nasazení.

Přiměj Nevítěze, aby zvítězil 

Je to jedna z nejnáročnějších činností. Protože on bude chtít stejnou svobodu jako Vítěz, ale neví, že u něj to nefunguje.

V první řadě mu zkrať řetěz. Přesně to znamená  - zkrať Nevítězům horizont. Když někdo přijde za mnou do tělocvičny a řekne: „Chci být Mistrem světa, natrénuj mě!“, jen se usměju a odpovím: „Máš na to 30 vteřin, abys mi popsal, jak to bude vypadat, až budeš mistrem světa." Byl by to pěkný dlouhý rozhovor, ale nanic.

Pak začneme trénovat. Jde o to, naladit ho na konkrétní akci. Přijď, koukneme, jak si na tom s fyzičkou, s časem a uděláme konkrétní plán. Takhle to teď je a dá se tím něco dělat. Stejné je to v byznyse. Naladit svého člověka na konkrétní akci.

Tady a teď. Teď musím podat výkon, zítra bude pozdě. Když mám velké obchodní jednání, můžu si ho zítra sjet znova?

3 pravidla jak z Nevítěze udělat Vítěze

  1. Naladit se na výkon. Mít tu správnou náladu.
  2. Ten den podat co nejlepší výkon. Nemůžeš vyhrát, když máš silnějšího soupeře. Ale můžeš podat ten nejlepší výkon. Když vyhraješ, znamená to, že jsi měl slabšího soupeře, to je další realita. 
  3. Vědět, co bude zítra. To je další věc, která nás rozbíjí. My vlastně tápeme, co bude zítra, co bude za týden. Za měsíc, za dva.  Takové to: „Uvidíme, jak dneska dopadnu.“ Ano, můžeš udělat excelentní rozhodnutí, skvělý obchod. Ale zítra se vrátíš do práce.

Pořád musíš vědět, co bude zítra. To dává klid. I pro dnešek.

Abys věděl, co se stane, když to třeba nevyjde, nebo naopak skvěle vyjde. Abys na to nemusel myslet při jednání. Abys měl klid.

Tím roste zásadní vlastnost − sebedůvěra. Abys věřil ve svoje schopnosti. K tomu vede celý ten trénink, celé to vedení. Nemáš-li sebedůvěru, vždycky se propadneš v krizové situaci. Lidi poznáš v krizi.

Buduj sebedůvěru. Musíš vědět, na co stačíš. Vědět, kde máš hranice.  Sebedůvěra dává pocit kontroly.

Jestli chceš vědět, kdo je kdo - s kým "jít do hor" a koho nechat v údolí...

přihlaš se na workshop