UMĚNÍ SE ROZHODNOUT

autor textu: Jaroslav Homolka

JSME TO MY, KDO MÁ ŘÍDIT SVŮJ ŽIVOT. KDO MÁ DOKONCE ZA TO ZODPOVĚDNOST.

Rozhodování - odpovědnost - svoboda. Tyhle pojmy patří k sobě. Nějak mi prostě nejdou od sebe oddělit. Protože chci být odpovědný a mít co nejlepší výsledky, musím se neustále rozhodovat.

Snažím se dělat na věcech, které mají alespoň nějakou šanci na úspěch. Ne to proto, že bych chtěl dneska chodit už jen po vyšlapaných cestách. Ale proto, že se snažím o něco lépe hospodařit se svým časem a hlavně energií.

Času má ve skutečnosti většina z nás opravdu nadbytek. Když si uvědomím, kolik a čemu jsme ho denně schopni věnovat. Například sledováním TV prý denně strávíme kolem 4-5 hodin. S kondicí a duševní hygienou už na tom tak dobře nejsme. Ve všem, co dělám, potřebuji pocit svobody rozhodování.

Často hledáme řešení vně, místo tam, kde je příčina problému - uvnitř. Jsme to my, kdo máme řídit svůj život, kdo má za to dokonce odpovědnost, nejen k sobě, ale i ke svým blízkým, obchodním partnerům, nadřízeným.

Neměly by nám pomáhat výmluvy. Abych mohl svobodně a odpovědně rozhodovat, používám svůj diář - tam rozhoduji, hospodařím, organizuji. Nad svými plány rozhoduji tak, jak se vyvíjí situace a jakých dosahuji výsledků. To mi dává pocit potřebného dílu kontroly, smysluplnosti toho, na čem právě dělám nebo budu dělat.

Svoboda a rozhodování vyžadují jednu důležitou "rutinu pro přežití" - disciplínu. Tu potřebuje jak "lovec" - je zaměřen na denní aktivity. Tak "sběrač" - je zaměřen na týdenní aktivity. Tak i "zemědělec" - je zaměřen na roční aktivity.

Při rozhodování používám jednoduché Lenochovo kvarteto:

  1. Proč vůbec (Je to něco, co vede k cíli?)
  2. Proč teď (Je "teď" ten nejvhodnější čas?)
  3. Proč já (Jsem opravdu ten největší expert, může to udělat někdo jiný?)
  4. Proč takhle (Neexistuje způsob, jak to udělat lépe, rychleji, levněji...?)

​A piluji disciplínu "začínat i končit den se svým diářem".
Rozhodnout, co je třeba.
Informovat o svých rozhodnutích všechny, kdo to potřebují.
Informovat je co nejdříve tak, aby i oni mohli změnit své plány.

Více na mém celodenním intenzivním workshopu výcviku predátorských dovedností 

 ROZHODOVÁNÍ A VYTRVALOST, pátek 11.9. 2020 Praha