Hledám lepší lidi, než jsem já!

“Koho, kde a jak najít”. Když si tak vzpomínám, jak jsem vybíral lidi do týmu dřív: Potkat ty správný lidi bylo pro mě víc o štěstí a náhodě, než o jasném záměru. Někdy to vyšlo, někdy ne. Jako v životě šlo o štěstí a náhodu. Ale za ta léta jsem si vytvořil systém, jak dělat při výběru co nejmíň chyb nebo je alespoň minimalizovat. A o tom je dnešní blog.

Cíl je dobře se připravit. Když nám k tomu bude přát i trocha štěstí, bude to moc fajn. Když ne, ten koho oslovíme, nebude určitě úplnou ztrátou času.Něco se o lidech, které hledáme naučíme.

První otázka, na kterou bychom v dané chvíli měli najít odpověď

Koho hledám a proč? Co je to nejdůležitější, bez čeho to bude zase jen zbytečná snaha? Čím lépe si představíte, co hledáte, určitě to cestou neminete :)

Často hledáme svoji kopii, nebo kopii někoho, kdo odešel. Ale najít někoho takového by byl zázrak. Hledáme člověka s “Potenciálem uspět”. Hledáme člověka, který bude jednou “Lepší něž my” nebo kolega (kolegyně), kteří od nás odešli.

Jak pokračovat? 

1. Zastav se - Dobře si promysli, koho hledáš. Jaké kvality by už na startu měl mít, aby ve spolupráci s námi byl úspěšný? Společně zvládnuté výzvy zvyšují loajalitu.

2. Zorientuj se - Vím, koho hledám. Jakou má kvalitu a předpoklady pro úspěch? Znám někoho, kdo zná takové lidi? Kde se takoví lidé setkávají? Co mají společného?

Najdi největší šanci

3. Rozhodni - Pokud máš spoustu nápadů, poznámek, prostě už s vymýšlením přestaň a pusť se do hledání. Začni s tím, kde je z tvého pohledu “Teď největší šance”. Když to není tak jednoduché, prostě vyber “První krok”, který ještě v tuto chvíli můžeš udělat. 

4. První a jednoduchý krok s jasným výsledkem - Funguje / Nefunguje. Pozor, pokud je tím krokem brouzdání po internetu, dej si na ten “První průzkum” max ½ až jednu hodinu. Udělej si seznam kandidátů. Vyber prioritu “A” a oslov ji. Jasan, napiš všem. Soustřeď se ale na jednoho člověka. 

Měřitelná akce TEĎ

5. Udělej první skutečný krok - “Skutečný start”. Akce není hledání. Skutečný START AKCE JE OSLOVENÍ”.

Ti, kteří z oslovených také hledají, se ozvou první. To nemusí být vždy ti, koho zrovna chcete. Ale jsou to ti, kde se můžete učit, jak to dělat jinak než doteď. Jinak, lépe, krok za krokem. My tomu říkáme Start - Stop systém.

TEN, KDO PŘESNĚ VÍ, KOHO  HLEDÁ, UDĚLÁ MÉNĚ CHYB NEŽ TEN, KDO TO JEN ZKOUŠÍ STEJNĚ JAKO MINULE. 

 

ROZUMÍME SI? DOKÁŽEME SPOLU-PRACOVAT?

To bude tématem chystaného článku, který vyjde za 14 dní. 

Chceš na vztazích makat i ty?