Dělej, co má šanci na úspěch

text: Jaroslav Homolka

Snažím se dělat na věcech, které mají alespoň nějakou šanci na úspěch. Ne proto, že bych chtěl dneska chodit už jen po vyšlapaných cestách. Ale proto, že se snažím o něco lépe hospodařit se svým časem a hlavně energií. Proto musím neustále rozhodovat. A rozhodování - odpovědnost - svoboda patří k sobě. Nějak mi prostě ty pojmy od sebe nejdou oddělit.

Času máme nadbytek

Času má ve skutečnosti většina z nás opravdu nadbytek. Když si uvědomím, kolik a čemu jsme ho denně schopni věnovat. Například sledováním TV prý denně strávíme kolem 4-5 hodin. S kondicí a duševní hygienou už na tom tak dobře nejsme. Ve všem, co dělám, potřebuji pocit svobody rozhodování.

Řídit svůj život

Často hledáme řešení vně, místo tam, kde je příčina problému - uvnitř. Jsme to my, kdo máme řídit svůj život, kdo má za to dokonce odpovědnost, nejen k sobě, ale i ke svým blízkým, obchodním partnerům, nadřízeným.

Odpovědně rozhodovat

Neměly by nám pomáhat výmluvy. Abych mohl svobodně a odpovědně rozhodovat, používám svůj diář - tam rozhoduji, hospodařím, organizuji. Nad svými plány rozhoduji tak, jak se vyvíjí situace a jakých dosahuji výsledků. To mi dává pocit potřebného dílu kontroly, smysluplnosti toho, na čem právě dělám nebo budu dělat.

Svoboda a rozhodování vyžadují jednu důležitou "rutinu pro přežití" - disciplínu. Tu potřebuje jak "lovec" - je zaměřen na denní aktivity. Tak "sběrač" - je zaměřen na týdenní aktivity. Tak i "zemědělec" - který je zaměřen na roční aktivity.

Lenochovo kvarteto

Při rozhodování používám jednoduché Lenochovo kvarteto:

  • Proč vůbec (Je to něco, co vede k cíli?)
  • Proč teď (Je "teď" ten nejvhodnější čas?)
  • Proč já (Jsem opravdu ten největší expert, může to udělat někdo jiný?)
  • Proč takhle (Neexistuje způsob, jak to udělat lépe, rychleji, levněji...?)


A piluji disciplínu "začínat i končit den se svým diářem".
Rozhodnout, co je třeba.
Informovat o svých rozhodnutích všechny, kdo to potřebují.
Informovat je co nejdříve tak, aby i oni mohli změnit své plány.

Zamakej na svém úspěchu.

Přestaň přešlapovat.

Neutrácej svůj čas.

Nauč se ROZHODOVAT!